Stedentrip Amersfoort

Amersfoort is een stad in het midden van Nederland met ongeveer 150.000 inwoners. Amersfoort heeft een klein historisch centrum met een rijkdom aan kunst en cultuur. De stad Amersfoort wordt gekenmerkt door een stadsmuur, die nog in een zeer goede staat verkeerd.

Aan de voet van de eeuwenoude Koppelpoort ligt de Eemhaven. Dit is de ankerplaats voor de pleziervaart. Hier zie je prachtige schepen aangemeerd liggen. Op deze uniek plek aan de Eem kun je tevens je camper kamperen. Tevens vindt je hier een aantal gezellige restaurants aan de kade. De Koppelpoort is het visitekaartje van Amersfoort. Als enige in Nederland is de Koppelpoort een combinatie van een landpoort en een waterpoort. De poort stamt uit 1425 en maakte tpen deel uit van de tweede stadsmuur van Amersfoort (Muurhuizen). De Koppelpoort kun je onder leiding van een gids bezichtigen. Deze rondleiding duurt ongeveer 30 minuten en gunt je een blik in en bovenop de poort.

Rond 1388 werd in het noordoosten van Amersfoort de zogenaamde tweede stadsmuur van de stad gebouwd. Tot 1831 bleef deze muur in zijn geheel staan. Daarna is een groot deel van de stenen hergebruikt voor andere bouwwerken. Delen van de stadsmuur zijn ook onderdeel uit gaan maken van gebouwen. Toen in 1974 deze gebouwen werden gesloopt, kwam de muur weer te voorschijn. De stadsmuur is vanaf een wandelpad te bezichtigen. Aan het begin van dit wandelpad ligt de beroemde Amersfoortse Kei. Dit is een grote zwerfsteen van 7157 kilogram, 2 meter hoog en een omtrek van 5,25 meter. Deze Kei heeft een rijke geschiedenis. In 1661 werd het vanuit Soesterberg door 400 inwoners van Amersfoort op een slee naar het centrum van Amersfoort getrokken. Amersfoort dankt de naam Keistad aan deze steen. De jaarlijkse Keistadfeesten zijn er naar vernoemd.

Het grootste plein in het centrum van Amersfoort heet De Hof. Aan dit plein staat ook de Sint-Joriskerk. De Sint-Joriskerk is een parochie kerk uit het jaar 1248. Het plein wordt omringd door authentieke historische gebouwen, hieronder zijn een aantal rijksmonumenten. Aan het plein bevinden zich horeca- en uitgaans- gelegenheden. Als het mooi weer is zijn de terrassen gezellig druk. Elke vrijdag en zaterdag is er markt op De Hof. Als je kijkt naar het midden van het plein zie je daar de een 15e -eeuwse waterbron. Deze fontein beschikt over een bronzene eeuwse gezicht dat water uit zijn mond spuit.

De Langestraat is dewinkelstraat van Amersfoort. De naam heeft de straat gekregen omdat het de langste straat van de binnenstad is. Het heeft een totale lengte van 470 meter. De straat loopt van de Varkensmarkt tot de Kamerbinnenpoort. De Kamerbinnenpoort maakt deel uit van de eerste stadsmuur van Amersfoort. De winkelstraat beschikt over mooie historische gebouwen met daarin een grote diversiteit aan winkels.

Vanaf het Onze Lieve Vrouwekerkhof, ook wel Lieve Vrouweplein, is er een groot aanbod van toeristische activiteiten. Hier is ook de halte van het toeristentreintje. Het Lieve Vrouwekerkhof is ook de beginpunt van stadswandelingen en citytours met een tuktuk.

Vaak vinden er zich bloemen- en snuffelmarkten plaats op het plein. Aan dit plein vind je ook de VVV van Amersfoort, alsook een theater, vele restaurants en kroegjes. De Onze Lieve Vrouwetoren is ruim 98 meter hoog en kun je daarom niet missen. De toren is de op twee na hoogste Nederlandse laat-middeleeuwse toren. Kadastraal bevindt deze toren zich op het middelpunt van Nederland. In deze toren bevinden zich honderd klokken, waarvan zeven zogenaamde luidklokken. Het is mogelijk de toren via een trap van 346 treden te beklimmen en te genieten van een prachtig uitzicht over Amersfoort en omstreken. Zelfs de Domtoren van Utrecht is te zien bij helder weer.

Aan de Kleine Spui 18 bevindt zich de bierbrouwerij genaamd “De Drie Ringen”. Hier worden de geheimen onthuld van Amersfoorts bier. Je kunt hier een rondleiding krijgen van ongeveer een uur. Tijdens deze rondleiding krijg je uitleg over de bierhistorie van Amersfoort, de geschiedenis van De Drie Ringen en je kunt zelfs een kijkje nemen in de brouwerij.

In het centrum van Amersfoort zul je ook grachten, mooie historische straten en steegjes vinden. Je kunt langs de grachten wandelen, maar in de zomermaanden kun je deze ook met de boot ontdekken. De Waterlijn Amersfoort, gelegen aan de Krommestraat 5, organiseerd deze boottochten. Dit doen ze met kleine open bootjes met ruimte voor 14 tot 44 personen. Tijdens de boottocht zal er een verteller je alles over Amersfoort vertellen. Er zijn vier verschillende routes, welke allemaal ongeveer 45 minuten duren. Het is tevens mogelijk om met een groep een eigen boot af te huren.

Het Eemhuis bevindt zich aan het Eemplein, een gezellig winkelplein net buiten de stadsmuren. Het Eemhuis is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten. Sinds 1 mei 2014 is het gebouw het culturele centrum van Amersfoort. Zowel van buiten als van binnen is het een architectonisch hoogstandje met een uitzonderlijk mooie vormgeving. Het Eemhuis is een inspirerende omgeving, waarin zich een rijkdom bevindt aan cultuur en kennis. In het gebouw bevinden zich vier bekende organisaties, namelijk Archief Eemland, de Bibliotheek Eemland, Kunsthal KAdE en Scholen in de Kunst.

Het Mondriaanhuis ligt aand de Korte Gracht op nummer 11. In 1872 werd Pieter Cornelis Mondriaan hier geboren. De later wereldberoemde kunstenaar, woonde tot zijn 8e jaar in dit huis. Sinds 1994 is het Mondriaanhuis hier gevestigd. In dit museum wordt werk van Mondriaan getoond. Ook is er veel informatie te vinden over het leven van de kunstenaar. Mondriaan liet zich inspireren door andere kunstenaars. Ook ander werk van hen wordt in het museum tentoongesteld.

Muurhuizen is de tweede stadsmuur van Amersfoort. Deze muur bevindt zich rondom de historische binnenstad aan de noord-, oost- en zuidkant. De muur is gebouwd in de middeleeuwen. Vanaf het jaar 1500 bouwde men huizen met het materiaal van de oude muur. Er is daarbij een grote diversiteit aan vormen ontstaan. Dit komt doordat de constructie heeft plaats gevonden in verschillende perioden. De Muurhuizen zijn te bezichtigen vanaf de gelijknamige straat. Aan de straat bevinden zich verschillende bekende gebouwen, waaronder Huis Tinnenburg op nummer 25 en het Secretarishuisje op nummer 109. De huizen staan bekend om de unieke bouw en/of wat er zich in het verleden in het gebouw heeft afgespeeld.

Ook is Amersfoort rijk aan water. Met name in de zomermaanden worden er in de binnenstad van Amersfoort vele festivals, evenementen en activiteiten georganiseerd.

Meest recente berichten