Stedentrip Delft

Delft is beslist de moeite waard voor een stedentrip. Delft is de stad van het wereldberoemde Delfts blauw en kunstschilder Johannes Vermeer. De historische binnenstad van Delft biedt veel voor de cultuurliefhebber,historicus en de toerist. Delft beschikt over lommerrijke pleinen, verstilde hofjes en romantische grachten. Delft is geweldig om gewoon relaxed doorheen te wandelen. Het is sfeervol en schilderachtig met traditionele gevelpanden. Delft is wel met zijn tijd meegegaan en profileert zich goed als kennisstad. Dit komt natuurlijk voornamelijke door de TU (Technische Universiteit) en het onderzoeksinstituut TNO.

Delft is een stad in Zuid-Holland met ongeveer 100.000 inwoners.  Delft kent een eeuwenoude geschiedenis. Het was de residentie van Koning Willem van Oranje. De Oranjes worden nog steeds traditioneel in de grafkelder van de Nieuwe Kerk bijgezet. De bijnaam van de stad is daarom niet voor niets “de Prinsenstad”. Delft is makkelijk te bereiken met de auto maar de historische binnenstad van Delft is voor een groot deel autoluw. Parkeren is het eenvoudigst en voordeligst in een van de parkeergarages of op de parkeerterreinen.

Delft heeft ook een prachtig natuurgebied genaamd “De Delftse Hout”. Het Delfste Hout heeft een recreatiemeer met strandje waar u in de zomermaanden lekker van de zon kunt genieten. Het meer is niet alleen rijk aan vis, het is ook geschikt om te zwemmen, surfen en roeien.

Delft kent veel bezienswaardigheden, zo vind je er verschillende monumentale gebouwen zoals het Stadhuis van Delft, het Kruithuis, Molen De Roos, de St. Huybrechtstoren en de Watertoren. Ook kent de stad vele kerken en andere religieuze bouwwerken zoals de Genestetkerk, de Maria van Jessekerk, de Nieuwe Kerk, de Oud Katholieke kerk aan het Bagijnhof, de Oude Kerk en de Sultan Ahmed Moskee.

In Winkeltje Kouwenhoven herleven de oude tijden. Om de nostalgie levend te houden is het winkeltje Kouwenhoven nog steeds in gebruik. Tegenwoordig kun je er nog zeep, Oudhollands snoep, borstelwerken, poëzieplaatjes, olielamponderdelen en religieuze voorwerpen kopen.

Kunst en cultuur in Delft

Delft heeft verschillende interessante musea die het bezoeken meer dan waard zijn. In Delft vind je ook galerieën met wekelijks nieuwe tentoonstellingen. Delft is niet voor niets uitgeroepen tot Kunststad 2010. Dankzij de samenwerking met een Chinese kunstenares en de Porceleyne Fles, is op het Sint Agathaplein een nieuw kunstwerk te zien, een lantaarnpaal van porselein. Het Zuidpoortgebied aan de zuidkant van de binnenstad wordt het cultuurcentrum van Delft genoemd.

Musea

• Het Vermeer Centrum Delft vertelt u alles over de wonderbaarlijke schilder Johannes Vermeer. Deze wereldberoemde schilder, is geboren en getogen in Delft.
• Het legermuseum, dit museum brengt de militaire geschiedenis van Nederland tot leven. Van de prehistorie, riddertijd, Wereldoorlogen tot de huidige VN missies.
• Koninklijke Porceleyne Fles, de enig overgebleven van de circa 32 aardewerkfabrieken die zich omstreeks het midden van de 17e eeuw in Delft en omstreken bevonden.
• Museum Nusantara, hier proeft u de sfeer van Indonesië.

Winkelen

Delft is een walhalla voor de shoppers. Met prachtige winkels in historische panden, boetieks, galeries om heerlijk in rond te slenteren.
Op en rondom de Markt vindt u specialiteitenwinkels, boetieks en galeries. Nabij de Zuidpoortgarage ligt het nieuwste winkelgebied de Zuidpoort. Hier zijn de grote warenhuizen gevestigd. Ook in winkelgebied De Klis, op de Nieuwe Langendijk en in de Breestraat zijn tal van speciaalzaakjes en mooie kledingboetieks te vinden.

Eten en drinken en uitgaan

Voor Bourgondisch eten hoef je niet naar Brabant! De bewoners van Delft zijn dol op lekker eten en drinken. Dit is al snel te merken als u door de binnenstad loopt. Er zijn vele stijlvolle Grand Cafés te vinden en knusse restaurants.

Delft is een studentenstad dus ook ‘s avonds valt hier genoeg te beleven. De stad is prachtig verlicht en ziet er zelfs sfeervoller uit dan overdag. Je kunt gezellig een biertje drinken in een van de vele bruine cafés die typerend zijn voor de stad Delft. De Beestenmarkt is een populair plein in Delft. Ook op andere plekken nabij de Markt bevinden zich volop horecagelegenheden, met name op de route Burgwal, Brabantse Turfmarkt, Kromstraat, Markt en de Nieuwstraat.

Meest recente berichten